„Nechť je jídlo tvým lékem.“ Hippokrates

Lidské tělo má schopnost sebeléčby. Jen je nutné vědět, co k vyléčení potřebuje.

Na stravu lze pohlížet z různých hledisek. Nejen ze všeobecně známého hlediska množství kalorií či obsahu živin v potravině.

Jídlo je zdrojem životní energie, kterou potřebujeme. Existují „superpotraviny“, obsahující vše, co k životu potřebujeme, po jejichž konzumaci jsme lehcí a pružní. Existují „mrtvé“ potraviny, ze kterých se jen přibývá na váze. Jsou potraviny plné života a také potraviny plné škodlivých látek.

Některá jídla jsou vhodná pro léto a jiná pro zimu. Některá jsou vhodnější pro děti a další zase pro seniory. Existují „léčivé“ potraviny při určitých nemocech. A tak bych mohla pokračovat…

Smyslem není převrátit náhle způsob stravování klienta, přejít k vegetariánství, makrobiotice či jiným výživovým směrům. Je jen třeba zjistit, jaké jsou zdroje, ze kterých stavíme své tělo. A zjištěné slabiny a chyby alespoň částečně napravit.

Změny je lépe dělat postupně a přirozeně. Ve spolupráci s klientem a jeho možnostmi. Čím hůř se stravujeme, tím víc musíme používat doplňků stravy, chceme-li být zdraví. Málokdo je ve stravování dokonalý, proto doplňky stravy potřebujeme. Jde vlastně o zdravé potraviny, jen v koncentrované formě.